Ekleme Tarihi: 12.01.2013

 

HEDİYE VE ÖZEL GÜNLER

 

ATAŞEHİR PAZARI OCAK 2013 VE BİHABER ATAŞEHİR GAZETESİ ARALIK 2012 DE YAYINLANAN YAZIMIZ

 

UZMANIN ÖNERİSİ: Çocuklarımızı Özel Günlerde Doğum Gününde /Yılbaşında /Bayramda nasıl daha mutlu ederiz?

Özellikle bayram, yaş günü gibi özel günlerde çocuklarımızın hediye beklentisi ve heyecanı çok fazla olur. Birçok ebeveyn bu dönemin sorunsuz, eğlenceli ve mutlu geçmesi için kafa yorar. Acaba çocuğuma ne alsam da onu mutlu etsem düşüncesini bir de doğru hediye seçimi ile birleştirmek isteriz.  Bu günlerin hüsran, kavga, düş kırıklığına neden olmaması için neler yapabilirsiniz?

 

Özel günün yaklaşması ile birlikte, çocuğunuzun ve sizin heyecanınız artmakta… Çocuğunuz size sürekli hangi hediyeleri istediğini hatırlatmaya ve her yaklaşan günde belki de adını hiç duymadığınız hediye istekleri ile karşı karşıya kalmaya başladınız bile…

 

Bunun sancısını hem kendiniz hem de aileniz için neler yaparak biraz daha azaltabilirsiniz? Tüm kargaşaya/strese/yoğunluğa rağmen birbirinizin farkına varın, birbirinizi dinleyin ve birlikte kaliteli vakit geçirmeye çalışın. Sevgi alışverişi materyal bir alışveriş değildir. Bunu çok basit bir şekilde birlikte vakit geçirerek de elde edebilirsiniz. Birlikte olmak için muhteşem bir aktiviteye ihtiyacınız yok, normalde ertelediğiniz ve oynayamadığınız bir oyun oynayabilir, birlikte kitap okuyabilir, beraber tatlı, pasta, kurabiye hazırlayabilir, birlikte yürüyüşe çıkılabilir, kutu oyunu oynanabilir, tiyatroya, müzeye gidebilir veya uzun zaman önce beraber yapmayı planladığınız gezi/aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Burada tek dikkat etmeniz gereken unsur, herkesin bu yapılan etkinlikte eğlenmesi ve bu etkinliğin çocuğunuzun yaşına uygun olmasıdır.

Özel gününüzün akışı nasıl olabilir?

O özel günü önceden çocuklarımız ile birlikte paylaşmamız gerekir. Bayramda neler yapabiliriz? Ne yapmak istersiniz? Hangi ziyaretler yapılmalı? Doğum Günü partisine kimler davetli olabilir? Ne tür bir kutlama yapmak isteriz? Yılbaşı düzenimiz nasıl olmalı? Biz ailece nasıl kutlarız? Kime hediye alınır? Bunları ailece birlikte oluşturmada fayda vardır. Böylelikle herkes ondan bekleneni, o gün neler yapabileceğini önceden bilir. Kutlama günü için beklentiler koymamak gerekir. Yılbaşı/bayram/yaş günü öncesi hazırlıkların stresinden tam çıkmışken, rahatlamak ve gevşemek isterken yeni bir stres yaratmamak adına o güne daha rahat ve stressiz başlamak gerekir. Muhteşem bir gün geçirmek için sihirli bir değeneğe ihtiyaç yoktur. Bu güne çok yoğun olmayan bir program ile başlamakta fayda vardır. Bayram için akraba ziyaretlerini makul bir şekilde planlayın, bir günü de evde dinlenmek ve beraber vakit geçirmek için ayırın. Doğum gününde hem aile için, hem arkadaş, hem de okul arkadaşları için birçok kutlama ayarlamayın. Farlı günlere bölmeye çalışın bunları. Hepsi de tam o gün kutlanmak zorunda değildir. Yılbaşı partisi için çok büyük bir organizasyondan kaçının. Dinlenmek için ve kendi başına kalabilmek için de her aile bireyinin özel zamana ihtiyacı olabilir. Çocuklar bu özel günü arkadaşları ile de geçirmek ve onlarla oynamak isterler. Tabii tamamen programsız olmak da sorunu çözmez. Bundan dolayı bayram öncesi/parti öncesi birlikte yapmak istediğiniz ve yapamadığınız aktiviteleri yapın, örneğin akraba ziyaretini bayramdan öncesine ayarlayın, hediye alışverişini birlikte ayarlayın. Tabii, her seferinde tüm aile bireyleri ile birlikte bunları yapmak zorunda değilsiniz, sadece anne-çocuk/baba-çocuk şeklinde de olabilir. Böylece önceden birlikte birçok şey yapmış olmaktan dolayı o günün stresini azaltmış olursunuz. Kutlamanızın güzel ve keyifli geçmesinin diğer bir unsuru da her yıl benzer kutlama adetlerin oluşmasıdır. Her yıl aynı şekilde tekrarlanan adetler. Bayram sabahı beraber namaza gitmek, özel günde aynı yemeğin yenmesi, doğum gününde her aile bireyinin birbirine tebrik kartı vermesi olabilir. Yılbaşı ağacını yılbaşından bir gün öncesinden süslemek, bayram tatlısını bir gün önceden beraber hazırlamak veya doğum günü pastasının hazırlanışı her yıl aynı şekilde olabilir. Bunlar kişide güven duygusun artırır. Böylelikle çocuklarınız neyi ne zaman ve nasıl yapılacağını bilir ve onları da bu sürece dâhil ederek beraber bir etkinlik yapmış olursunuz.

Peki doğum gününde, yılbaşında ve bayramda çocuklarımızın tüm hayallerini gerçekleştirmek onları mutlu ederek daha başarılı bir bayram/parti mi vaat eder bize?

Hediyeleşme zamanı yaklaştıkça heyecan artar. Heyecan doruk noktasındayken, çocukların davranışları da normalden farklı olabilir. Beklentisi büyük, “acaba bana istediğim oyuncağı, CD’yi vs… aldılar mı?” “Yeterince çok ve istediğim tüm hediyeler bana alındı mı?” Tabi ki, çocuklarımızın tüm isteklerini karşılamamız hiçbir zaman mümkün olamayacaktır, aslında bu çok da önemli değil. Çocuğunuza kocaman veya bir sürü hediye alarak onu mutlu etmeyeceğini bilin. Önemli olan kişiye özel, onun için anlamlı ve hayal ettiği bir hediye seçmektir. Buradaki amaç çocuğunuza onu sevdiğinizi, onu tanıdığınızı, onun sizin için önemli olduğunu, onun değerlerini önemsediğinizi ona hissettirmenizdir. İleride hafızasında kalan bu anılar olur ve mutluluğu bunlar getirir.

Ya eğer hediyeler beğenilmiyorsa? Veya yeterli gelmiyorsa?

Farklı nedenlerden dolayı bazen alınan hediyelerin beğenilmeme durumu da olabilir. Herkesin başına gelebilir. İnsanız ve bundan dolayı yanlış bir seçim de yapmış olabiliriz. Ne mutlu bize, çoğu hediyenin bir “Değiştirme Kartı” mevcut olduğundan bu durumu düzeltme şansımız da olur. Çocuklar, özellikle küçük çocuklar değiştirme olayını tam anlayamadıklarından çok mutsuz olabilir. Bazıları bunu hırçınlık, zorbalık ederek, anne babasının “başın etin yiyerek” yapabilir, bazıları da içlerine kapanıp, dış dünya ile bu mutsuzluklarını paylaşmayabilir. Hüsran yaşar, kendini değersiz hisseder, sevdiklerinin, özellikle anne-babasının kendini önemsemediğini düşünür, çünkü ailesi onun fikirlerini ve isteklerini karşılamamış olur. Buna ek olarak bir de kardeşinin hediyesini kıskanır ve anne babasının onu daha önemsediğini düşünürse işler daha da zorlaşır. Anne babanın çocuğunu bu durumda sakinleştirmesi, avutması, yeni sözler ve vaatlerde bulunması, kardeşinin hediyesi ve kendi hediyesi arasında bir fiyat farkının olmamasını ifade etmeniz, işe yaramaz. Çünkü herkes ile birlikte o da o an mutlu olmak ve anılarında bu mutluluğu yaşamak ister. Yapabileceğiniz ilk şey, ona tekrar ne istediğini sormak ve olup olmayacağı ile ilgili konuşmak, daha sonrasında asıl odaklanmanız gereken içindeki hissettiği eksiklik duygusu ve bu duygunun giderilmeye çalışmaktır.

Eğer bu durum tartışma ve çatışmaya neden olursa ne yapmak gerekir?

Her zaman olabildiği gibi neden bayramda, doğum gününde veya yılbaşında tartışma veya çatışma olmasın ki? Daha öncesinde bahsedildiği gibi, bayramlarda insanların beklentileri, hayalleri o kadar fazla olabiliyor ki, onları karşılamak mümkün olamayabilir. Böyle bir günde ortaya çıkan bir çatışmayı bir fırsat bilmek ve problemi çözmek üzerinde durmak sizi aile olarak daha da yakınlaştıracaktır.

Normalde konuşmak için zaman bulamadığınız ve daha sonra konuşmak için ertelediğiniz sorunlar üzerinde konuşun. O an ortaya çıkan sorun üzerinde birlikte tartışın, konuşun ve çözümleyin. Bunu sakin ve soğukkanlılık içinde yapabilirseniz bayram neşeniz, parti havanız veya yılbaşı akşamız bozulmamış ve sizler için de çok yararlı olmuş olur.

Peki Çocuklar Bayramda, Doğum Günlerinde veya Yılbaşında ne kadar geç yatabilirler?

O gün ne zaman istiyorsa o zaman yatmasına izin verin. Yalnız küçük çocuğunuzun çok yorulduğunu ve uykudan kıvrandığını gördüğünüzde onu geç saatlere kadar ayakta tutmanın bir anlamı yoktur. Asıl zor olan, ergenlerin geç saate kadar arkadaşları ve akranları ile dışarıda görüşmek istemeleri olur. Eskiden bunu ergenler dile getirmekte zorlanırdı. Bunu sormaya çekinir ve susardı. Artık ergenleri evde tutmak zordur, hele evde olduklarında aile ile birlikte vakit geçirmek onlar için daha da zordur. Artık doğum günlerini dışarıda arkadaşları ile kutlamak, yılbaşı partileri için sokaktaki parti alanlarına gitmek, arkadaşının evindeki partide kutlamak onun için daha eğlenceli ve önemlidir. Bayramda aile ziyaretleri yapmak tam bir işkencedir. Asıl bu konuda ne yapmak gerekir? Ergenle önceden, hem aile hem arkadaşları ile olan bir program ayarlamakta fayda vardır. Birlikte o gün televizyonun önünde oturmak veya hiç bir şey yapmamak yerine, onu da eğlendirecek etkinlikler planlayın. Diğer türlü, aile ile televizyon izlemektense arkadaşlar ile görüşmek daha cazip gelir ona. Bundan dolayı daha çekici bir gün akışınız olur ise o kadar birlikte eğlenir ve iyi vakit geçirirsiniz.

Mutlu yıllar dileğiyle,,,

 

Uzman Psikolojik Danışman

Nilüfer Dursun Gönüllü

 

 

Atatürk Mah. Ataşehir Bulvarı Gardenya Residence 7/1 Kat:7 Daire:43 Ataşehir/istanbul

Tel: 0216 999 07 50         Fax: 0216 999 03 50       E-mail: info@7renkdanismanlik.com.tr